RSS Feed

Makowiec na spodzie biszkoptowym

Składniki

biszkopt:6 jaj,
15 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
1 szkl cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

masa makowa:
40 dag maku,
1 szkl cukru,
1 kostka margaryny,
3 jaja,
aromat migdaŁowy,
rodzynki.

Przygotowanie

Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę, dodać jaja i wymieszać, margarynę zagotować z cukrem, dodać mak i chwilę pogotować,
dodać aromat i rodzynki.
Biszkopt:6 jaj,15 dag mąki pszennej,10 dag mąki ziemniaczanej, 1 szkl cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
jajka utrzeć z cukrem do białości,dodać obie mąki i proszek, lekko wymieszać, wylać na przygotowaną blachę
Piec 35 minut.Gdy biszkopt będzie zimny wyłożyć go z blachy
I przeciąć wzdłuż.Formę,w której pieczony był biszkopt wyłożyć folią aluminiową.Ułożyć jedną część ciasta ,wylać gorącą masę makową.Przykryć drugim plackiem,docisnąć.Udekorować polewą. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Zamiast maku można wykorzystać gotową masę makową.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: