RSS Feed

Szpecle orzechowe dla zapracowanych

Składniki

2 garście makaronu szpecle (do dostania w dobrych sklepach) lub innych niezbyt grubych tasiemek, które warto nieco przełamać na krótsze kawałki.
łyżeczka oleju sezamowego
garści orzechów włoskich
garść pestek z dyni
płaska łyżeczka cukru

(+jakiekolwiek inne orzechy na jakie mamy ochotę)

Przygotowanie

Polecam zwłaszcza pracującym w domu. Świetne źródło magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i energetycznej skrobii.
Jest to wersja na słodko, ale można zrobić ją na slono i na pewno będzie równie smaczna.

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. (Ja najpierw gotuję wrzątek w czajniku elektrycznym, a potem przelewam go do garnka na ogniu – szybciej mam ugotowany makaron)
Na małą rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy, wrzucić posiekane orzeczy i ziarna dyni. Uprażyć. Dodać odrobinę cukru, dokładnie wymieszać i kontynuować smażenie ( nie spalić!) ciągle mieszając. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię do orzechów i dokładnie wymieszać.

To trochę "uzwyczajniona" kutia, jeśli ją robić na bardzo słodko. Dobre drugie śniadanie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: