RSS Feed

Cziasto z czarną porzeczką

Składniki

Ciasto ciemne:
8 jajek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki kakao
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jasne:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
5 żółtek
1/2 litra mleka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny lub masła
1 litr kompotu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Ciasto ciemne
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, żółtka, na końcu mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 170°C. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywna pianę, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem. piec ok.30 min. w temp. 170°C.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Utrzeć masło dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części.
Kompot przecedzić – oddzielić owoce od soku.
Ciasto ciemne nasączyć kompotem z porzeczek, nałożyć jedna część masy, na masę nalożyc połowę porzeczek, białe ciasto, druga część masy, a na masę resztę porzeczek, nałożyć drugi ciemny placek nasączony kompotem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Jest troszkę roboty, ale efekt i smak jest warty poświęconego czasu:)
Ciasto pochodzi z przepisów siostry Anastazji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: