RSS Feed

Morszczuk w słodko-kwasnym owocowym sosie

Składniki

6 kostek
740 g filetów z morszczuka
3 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
200g suszonych śliwek 3 łyżki mąki
4 łyżki oleju
1/3 szklanki soku jabłkowego
2 duże kwaśne jabłka
kilka gałązek natki

Przygotowanie

Zamrożone kostki morszczuka opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny z obu stron, oprószyć pieprzem, odstawić na 15 min. Śliwki umyć, włożyć do miseczki, zalać szklanką wrzącej wody, moczyć przez 20 min. Rybę ponownie osuszyć, każdą kostkę posolić, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rybę, rumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu przez 20 min. Śliwki pozbawić pestek, włożyć do małego rondelka, zalać ta samą wodą, w której się moczyły, gotować przez 10 min. Jabłka umyć,
obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Śliwki wyjąć, przetrzeć przez sitko, włożyć z powrotem do rondelka, dodać starte jabłka i sok, dobrze wymieszać. Rybę polać sosem śliwkowo-jabłkowym, odstawić na 30 min, żeby przeszła smakiem i zapachem owoców. Podawać na zimno, przybraną gałązkami natki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: