RSS Feed

romesco

Składniki

5 pomidorow
100g migdalow calych bez skorki
15g suszonych platkow chilli
3 kromeczki chleba bagietki — mozna uzyc zwykly bialy tj jakies 2 kromki
4 nyoras — suszone papryki
100ml oliwy z oliwek
20ml octu winnego
3 zabki czosnku zmielonego
sol i pieprz

Przygotowanie

na patelni rozgrzewamy oliwe i smazymy migdaly na zloty kolor a nastepnie przekladamy do procesora i wlaczamy(wszystko na tej samej oliwie z oliwek).
nastepnie kroimy pomidory przez pol i w trakcie smazenia sciagamy skorke i dodajemy do migdalow.
nyoras kruszymy i wyciagamy nasiona i dodajemy do masy.
podsmazony na zloty kolorek chlebek.
dodajemy ocet winny,czosnek, chilli oraz sol i pieprz do smaku.
jesli wolisz ostrzejsze dodaj tabasco.
mozna podawac na imprezach i jako dodatek do ryb🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: