RSS Feed

Myszki z ziemniaków

Składniki

ZIEMNIAKI:

4 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki oliwy

NADZIENIE:

100g sera żółtego
2 łodyżki selera naciowego
wydrążone część ziemniaków
6 łyżek śmietany 18%
2 łyżki posiekanego szczypiorku

DEKORACJA:

kilka pędów szczypiorka
24 rodzynki
1 łodyzka selera naciowego

Przygotowanie

ZIEMNIAKI:

Ziemniaki bardzo dokładnie umyć. Ponakłuwać widelcem (żeby skórka nie popękała podczas pieczenia) i posmarować oliwą. Poukładać na blasze i piec w 220o przez 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ziemniaków przekrawamy je tak by powstały łódeczki. Delikatnie wydrążamy środki ziemniaków zostawiając około 5-7 mm ziemniaka przy skórce.

NADZIENIE:

Dwie łodyżki selera kroimy w plastry, dodajemy do nich to co wydrążyliśmy z ziemniaków, starty na grubych oczkach żółty ser oraz śmietanę połączoną ze szczypiorkiem i dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masą napełniamy wydrążone wcześniej ziemniaki. Następnie ponownie wkładamy ziemniaki do piekarnika na 10-15 minut (temperatura taka jak powyżej).

DEKORACJA:

Łodyżkę selera pociąć na plastry nie grubsze niż 5 mm (ma być 16 plastrów). Ziemniaki po wyjęciu udekorować. Z rodzynek zrobić oczka i noski. Koło nosków zrobić delikatne nakłucia wykałaczką i powkładać w nie szczypiorek, który będzie służył jako wąsiki. Nakłucie zrobić także z tyłu i dać w nie szczypiorek, to będzie ogonek. Z plastrów selera zrobić uszka.

Przy myszkach mogą nam pomagać dzieci. Będzie dużo śmiechu i zabawy. A potem zajadanie się jadalnymi myszkami:).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: