RSS Feed

Utwór na Placki Dyniowate z Nutą Serową

Składniki

Potrzeba:

– 3 kg okaz dyniowatej lub dyniowatego;
– 2 średnie cebule;
– 2 jajka;
– sól;
– pieprz świeżo mielony;
– 5 łyżeczek miodu;
– ~0,5 kg mąki pszennej;

– ~60-70 dkg twarogu;
– kwaśna, gęsta śmietana;
– 100 g rodzynek;
– 2 łyżki skórki kandyzowanej;
– 16 g (opakowanie) cukru waniliowego
lub tubka wanilii;
– cukier kryształ;

– oliwa/olej do smażenia.

* * * *
* *
* \/ *
* /..\ *
* –o00- \-00o–. *
* *
* shoffix *
* *
* * * * * * * *

Przygotowanie

Tabulatura utworu:

Umyj ręce!
Dojrzałe i duże dyniowate (do wyboru: kabaczek/cukinia/dynia) pokrój na mniejsze kawałki, pozbaw skórki i miąższu z nasionami (wydrąż łyżeczką), następnie plastry opłucz pod bieżącą wodą.
Zetrzyj przygotowane kawałki dyniowatych w melakserze lub na tarce (oczka jak na placki ziemniaczane) i odstaw na durszlak lub sitko do odsączenia.
Osobno zetrzyj "gołe" cebule.

W czasie, jak dyniowate obciekają, przygotuj twaróg:
– zarób go ze śmietaną, dodaj sparzone rodzynki, skórki kandyzowane (pomarańczowe, cytrynowe), wzbogać o smak wanilii, dociągnij słodycz cukrem.

Do odsączonej papki dyniowatej dodaj ówcześnie utartą cebulę, dwa żółtka jaja kurzego (białko przeznacz na pianę), przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem; połącz z zaprawionym twarogiem.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij trzepaczką sprężynową na sztywną pianę. Dobij z około pięcioma łyżeczkami miodu.

Połącz pianę z masą dyniowatą, dodaj porcjami przesianą mąkę (tyle, ile masa zabierze). Delikatnie wymieszaj.
W razie konieczności dosmacz solą.

Placuszki smaż na średnim ogniu, obustronnie na rumiano (patelnię jednokrotnie natłuść łyżką oliwy/oleju – przed każdorazowym wyłożeniem masy).

Informacje dodatkowe:

– ilość mąki podana orientacyjnie. Przeważnie 3 kilo dyniowatego (ważone przed pozbawieniem nasion/skórki) zabiera po utarciu ok. 500 g mąki. Wszystko zależy od stopnia odsączenia utartych dyniowatych.

– odsączony płyn z dyniowatych można wypić, jak ktoś lubi😉
– placuszki można wykonać bez dodatku zaprawionego twarogu. Sposób wykonania zgodny z identycznym.

– podawać na białym talerzu; "solo" czy też oprószone cukrem pudrem. Świetnie smakują z galaretką/dżemem wiśniowym.

q:-) s m a c z n e g o (-:p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: