RSS Feed

Super Smaczne jagodzianki mojej mamy

Składniki

Ciasto drożdżowe:
3/4 szkl. ciepłego mleka
6 dag drożdży
1/2 kg mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
6 żółtek + 1 całe jajo
1/2 kostki masła
składniki najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową

JAGODY

Lukier:
– cukier puder
– sok z połówki cytryny
– olejek cytrynowy
– trochę gorącej wody
Wymieszać składniki pałką do ciasta i polewać lekko ostudzoną drożdżówkę za pomocą pędzelka

Przygotowanie

Jagodzianki mojej mamy bardzo mi smakują. I chociaż sporo z nimi pracy – to naprawdę warto, bo są pyszne. Wypróbowałam kilka innych przepisów, ale to nie bylo to samo… więc wróciłam do tego niezawodnego.
Jagodzianki można zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym dniu:)

Przepis na ciasto jest taki sam jak na drożdżówkę mojej mamy.
Podstawą jest dobre wyrobienie ciasta, żeby “odchodziło od ręki” i długi czas rosnięcia w cieple.

Bułeczki formuje się odrywając kawałki ciasta, nakładając na nie porządną łyżkę jagód i sklejając. Układa się na blaszce w dość dużych odstępach miejscem sklejenia do dołu.

ŻEBY PODCZAS FORMOWANIA BUŁECZEK CIASTO NIE KLEIŁO SIĘ DO RĄK, WARTO POSMAROWAĆ DŁONIE MASŁEM:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: