RSS Feed

Konfitura z pigwy i suszonych moreli

Składniki

Skladniki:
1kg pigwy juz bez gniazdek
1 szkl. soku pomaranczowego
10dag suszonych moreli
1 lyzka utartej skorki z cytryny
sok z jednej cytryny
0,5 kg cukru
1 zelfix (1:2)

Przygotowanie

Wykonanie:
Morele pokroic w paski, wrzucic do soku pomaranczowego, dodac sok i utarta skorke z cytryny (trzeba poszukac nie pryskanych) i podgotowac 10 minut. Nastepnie dodac pokrojona w drobna kostke pigwe i podgotowac 15 minut. Jesli owoce sa malo soczyste mozna dodac 1/2-1 szkl. wody. Nastepnie dodac cukier wymieszany z zelfixem i podgotowac nastepne 5 minut. Jak sie chce uzyskac jednolita mase bez kawalkow mozna przed dodaniem cukru rozbic owoce np. tluczkiem do pirre. Goraca konfiture wkladamy do sloikow, zakrecamy i sloiki stawiamy na 5 minut na zakretkach, nastepnie odwracamy i pozostawiamy do ostygniecia.
Konfitura gotowa! Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: