RSS Feed

Surówka z czerwonej kapusty 1

Składniki

Mała ok 300g główka czerwonej kapusty,
2 jabłka winne,
1 mała cebulka,
sól, pieprz, cukier,
sok z cytryny,
2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego,
do przybrania: zielona pietruszka i jajo ugotowane na twardo.

Przygotowanie

Kapustę obrać z wierzchnich zniszczonych liści, umyć, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, od razu posolić, posypać pieprzem; obrane jabłka zetrzeć też na jarzynowej tarce, cebulkę pokrajać (pokroić) w najdrobniejszą kosteczkę, od razy skropić obficie sokiem z cytryny, wymieszać z kapusta, dodać do smaku odrobinę cukru i oleju. Przełożyć do salaterki i przybrać posiekanym jajkiem i zieleniną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: