RSS Feed

Ciasto z gruszkami 2

Składniki

2 szkl. mąki,
– pół szkl. cukru pudru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– pół kostki margaryny,
– 1 jajko,
– 7-8 gruszek,
– pół cytryny.

Przygotowanie

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce dodać posiekane schłodzone masło i jajko, wszystko posiekać a następnie szybko ugnieść, kulę ciasta włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrać gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, ponacinać i skropiś sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na dwie cząści a proporcjach: 1/3 do 2/3. Większą częścią wyłożyć dno i ścianki tortownicy, ciasno ułożyć gruszki pozostałe zetrzeć na tarce i położyć na całych. Mniejszą cześc ciasta też zetrzeć na tarce i posyać nim gruszki. wstawiś do pieca i piec w temp. 200 stopni na złory kolor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: