RSS Feed

Salatka z czerwonej kapusty

Składniki

1 kg czerwonej (fioletowej) kapusty
2 kwasne jablka
2 cebule
2 lyzki masla
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki mielonego ziola angielskiego
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
3 lyzki melasy
2 lyzki soku z cytryny
5 lyzek czerwonego, wytrawnego wina
2 lyzki soku z czarnej porzeczki
50 ml rodzynek

200 stopni C = 392 stopni F

Przygotowanie

Kapuste podzielic na czesci, odkroic grube klacza,poszatkowac.
Cebule poszatkowac,
jablka obrac i pokroic na male kwadraty

W duzym garnku stopic maslo, wrzucic kapuste, cebule, jablka i przyprawy (sol, ziele angielskie, gozdziki) , gotowac na malym ogniu 45 minut.

Dodac reszte przypraw i gotowac jeszcze 15 minut.

Salatke je sie na zimno albo na goraco.

Ostudzona mozna zamrozic.

, alternatywa podania: male jablko na kazda porcje. Odciac wierzch jablka z ogonkiem. Wydrazyc nasiona i polowe srodka owoca. Jablka upiec 10 minut w nagrzanym na 200 stopni (gora , dol) piekarniku. Jablka wypelnic goraca salatka z kapusty, przykryc wierzchem i podawac.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: