RSS Feed

Biszkopt puszysty

Składniki

Zasada jest bardzo prosta. Na jedno jajko, jedna lyzka maki i jedna lyzka cukru oraz szczypta proszku do pieczenia.

Na forme 33cm x 28cm robie biszkopt z 4 jaj i ZAWSZE WYCHODZI!!!

Przygotowanie

Do miski nalezy wbic wszystkie jajka nie oddzielajac bialek od zóltek. Nastepnie dodac cukier i ubijac do momentu, kiedy masa stanie sie gesta i biala. Ja ubijam zawsze dla pewnosci 9-10 min, wtedy nie mam watpliwosci ze jaja nie sa ubite.
Teraz trzeba dodac make przesiana z proszkiem do pieczenia bardzo delikatnie mieszajac.
Nastepnie wystarczy przelozyc mase na blache wylozona pipierem do pieczenia i wlozyc do pekarnika wczesniej rozgrzanego do 180°C. Oczywiscie temperatura zalezy od rodzaju i jakosci pieca. W piekarniku z termoobiegiem pieke na 170°C i trzymam go ok 35 min.
SMACZNEGO!!!

Polecam wszystkim ten biszkopt. Zawsze wychodzi pulchny i nigdy nie opada.
Ostatnio podwoilam ilosc cukru i maki (tzn 1jajo – 2lyzki cukru – 2 lyzki maki), ale wydawal mi sie byc zbyt maczny i suchy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: