RSS Feed

Kajmakowa pychota

Składniki

CIASTO:

4 żółtka,
3 szklanki mąki,
250 gram chłodnego masła,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli.

KREM:

1/2 litra 30% śmietany,
2 łyżki żelatyny,
cukier waniliowy.

POLEWA:

1 puszka gotowanego mleka słodzonego (można je kupić już gotowane!!!)
migdały w płatkach,
drobno posiekane orzechy
.

Przygotowanie

Masło oraz wszystkie sypkie składniki siekamy w misce drewnianą łopatką, a na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy.
Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Z ciasta wypiekamy dwa cienkie placki (około 20 minut w 180oC).

Śmietanę z cukrami ubijamy na sztywno, a żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i czekamy aż napęcznieje, po czym lekko podgrzewamy. Wlewamy do śmietany.

Na pierwszy placek wykładamy śmietanę i przykrywamy drugim, a na wierzch wylewamy kajmak, który posypujemy orzechami i migdałami.

Niebo w gębie !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: