RSS Feed

dorsz z marchewką w soku z pomarańczy

Składniki

800 g filetów z dorsza ( w oryginale jest karmazyn)
1 łyżka soku z cytryny
800 g marchwi
olej
sól, pieprz
100 ml bulionu warzywnego
sok z 1 pomarańczy
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Filety (ja robiłam z nie filetow) opłukać, osuszyć, podzielić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny. Marchew obrac, opłukac osuszyc przekroic wzdłuż na pół, i pokroic na większe kawałki. Włożyc na rozgrany olej i podsmazyc kilka minut. Doprawić sola i pieprzem, wlac bulion (marchewka powinna byc przykryta), dusic na srednim ogniu ok. 6-8 minut. Dodać sok z pomarańczy. Rybę doprawic sola i pieprzem, ułożyć na marchewkach, dusić pod przykryciem ok 10 minut, posiekac pietruszke. Marchew wraz z ryba wyłożyć na talerze, posypać pietruszką.

Smacznego!

przepis pochodzi z lutowego wydania “Sól i pieprz”, z 2004 r

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: