RSS Feed

pycha ciasto

Składniki

ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
10 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
mąka w razie ewentualnej potrzeby

masa:
3 budynie śmietankowe lub waniliniowe
1 litr mleka
40 dag serka homogenizowanego lub 2 opakowania po 20 dag
cukier waniliniowy
3 jaja
5 łyżek cukru

dodatkowo:
3 wafle Princessa ciemna czekolada( lub podobne, ale DUZE)
3 łyżki masła czekoladowego

Przygotowanie

ciasto:
wszystkie składniki zagniatamy, owijamy folią i ląduje na jakieś 30 min w lodówce.
Po tym czasie rozwałkowujemy na placek i wykładamy do natłuszczonej blachy, podpiekamy na złoty kolor ( 180st, ok 10min)
Po wystudzeniu rozsmarowujemy na naszym spodzie masę uzyskaną z wymieszania 2 pokruszonych Princess wraz z masłem czekoladowym

masa:
zagotowujemy 75ml mleka, w reszcie mieszamy budynie wraz z cukrem, wlewamy do gotującego sie mleka, ugotowany budyń studzimy. dodajemy do niego żółtka, serek homogenizowany, cukier waniliniowy, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Masę serową wylewamy na spód z ciasta kruchego i masy czekoladowej, na wierzchu rozsypujemy ostatni z batoników, oczywiście pokruszony.
pieczemy jakąś godzinkę w 180st, po około 20min, jak już zezłoci się nam góra radzę przykryć formę folią, by nie spiekł nam się brzydko wierzch, radzę, bo robić to błyskawicznie, aby zapobiec opadnięciu ciasta!
po upieczeniu, zostawić do zupełnego wystudzenia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

przepis wykiełkował wczoraj w mej główce, podczas modyfikacji sernika z owcami:), a ten pochodził od koleżanki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: