RSS Feed

Zapiekanka Wegetarianska tzw veg shepherds pie

Składniki

Przepis na ok. 3 osoby:

3 srednie ziemniaki, ugotowane i potluczone z maselkiem i odrobina mleka
garsc swiezej lub mrozonej fasolki szparagowej
puszka mieszanych fasolek
1 duza cebula
1 zabek czosnku
1 x 400g puszka pomidorow
3-4 krople sosu tabasco, lub szczypta chilli
lyzka stolowa sosu worcestershire ( opcjonalnie )
tymianek, oregano do smaku ( ja daje ok. 3-4 galazek swiezego tymianku i lyzeczke suchego oregano )
sol, pieprz
garsc startego sera na wierch

Taka wersja jest przepyszna, ale jak mam jakas zbedna peletajaca sie w lodowce marchewke czy jakies inne warzywko to tez wrzucam zeby sie nie zmarnowalo! albo zielony groszek. tez pieknie pasuje!

Przygotowanie

bardzo prosto:

podgotowujemy fasolke szparagowa. w miedzyczasie podsmazamy cebule az sie zeszkli, dodajemy czosnek i puszke pomidorow. smazymy na srednim ogniu ok 5 min. wrzucamy puszke fasolek i podgotowana fasolke szparagowa. przyprawiamy sola, pieprzez, tabasco, ziolami i sosem worcestershire. mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

BIerzemy zaroodporne naczynie i przekladamy nasze fasolkowe nadzienie. Na wierch kladziemy pure z ziemniakow i posypujemy starkowanycm zoltym serem. Mozna jakies ziolko na wierch walanc dla wartosci estetycznych🙂.

zapiekamy w piekarniku 180C ok 30 min.

SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: