RSS Feed

Toffi siostry Anastazji

Składniki

Biszkopt jasny:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszkudo pieczenia

Biszkopt Ciemny:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao

Masa budyniowa:

3/4 L słodkiego mleka
3 budynie śmietankowe
1 1/2 kostki masła
1 łyżeczka kakao
cukier do smaku

Dodatki:

1 puszka mleka skondensowanego , slodzonego ( gotowanego przez 2,5 godziny)
3 listki wafli

Przygotowanie

biszkopt jasny wykonanie:

1.Białka ubic na sztywno,dodać cukier i żółtka
2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180st. ok. 40 minut.

biszkopt ciemny ,wykonanie:

1.Białka ubic na sztywno dodająć cukier i żółtka
2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. lekko wymieszać
3.Wylać na forme do pieczenia
4. Piec w temp. 160-180st , ok. 40 minut

Masa budyniowa , wykonanie:

Z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń,
Masło utrzec dodając przestudzony budyń.
Masę podzielic na 2 części
Do jednej dodać kakao

Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny+ masa budyniowa biała+wafel+mleczna masa+wafel+masa budyniowa ciemna+biszkopt jasny+polewa

Jeżeli listki waflisą mniejsze niż powierzchnia biszkoptu, należy dołożyć dodatkowe wafle

Ciasto pochodzi z książki ,,100 nowych ciast,, Siostry Anastazji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: