RSS Feed

Ryż smażony powiedzmy po meksykańsku!

Składniki

3 torebki ryżu;
30 – 50 dkg piersi z kurczaka;
20 dkg pieczarek;
2 małe cebule;
puszka lub pół kukurydzy;
puszka lub pół fasoli czerwonej;
puszka lub pół groszku;
4 ząbki czosnku;
2 łyżki oleju lub oliwy;
koncentrat pomidorowy;
sól, pieprz, słodka i ostra papryka.

Przygotowanie

W dużym rondlu na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka. Gdy się zrumieni dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Smażyć aż cebula się zeszkli.

Podsmażone składniki przenieść do innego naczynia i wymieszać z groszkiem, fasolą i kukurydzą. Do rondla z uzyskanym tłuszczem wsypać surowy ryż i smażyć go na średnim ogniu ciągle mieszając.

Gdy ryż stanie się szklisty, połączyć go z resztą składników. Dodać ok. 3 łyżki koncentratu, zmiażdżony czosnek i ulubione przyprawy. Wszystko wymieszać i zalać wrzątkiem ( tak żeby całość przykryło). Gotować na małym ogniu i nie mieszać do momentu aż ryż wchłonie wodę. Wówczas wymieszać – jeśli ryż nie będzie jeszcze miękki znowu podlać wrzątkiem. Można już mieszać aby ryż się nie przypalił. Czynność powtarzać uważając żeby nie przesadzić z dolewaniem wody ( zrobi się nieapetyczna ciapa).

Gotową potrawę doprawić wg uznania i gotowe!

Jest to przepis zrobiony wg własnych upodobań. Myślę że może Wam zasmakować. Ryż ten robię gdy nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni a chcę zjeść coś konkretnego na ciepło.
Ryż ten dobrze jest robić na teflonie, gdyż po drugim dolaniu wrzątku będzie próbował się przypalić…

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: