RSS Feed

Czekoladowiec bez czekolady

Składniki

Biszkopt:

6 jaj
2 łyżki maki zwyklej
1 szkl kartoflanki
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 łyżki kakao
1 szkl cukru pudru
1 margaryna
3 zółtka
2 galaretki brzoskwiniowe
2 śnieżki na wodę

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

Przygotowanie

Biszkopt:
Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać zółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25- 30 minut.

Masa:
Galaretki rozpuącić w 1,5 szkl wody.
Śnieżki ubić jak na opakowaniu.
Utrzeć margarynę z cukrem i zółtkami, dodać kakao a następnie po łyżce gęstniejącej galaretki i śnieżki. Dobrze wszystko utrzeć.

Przełożenie:
Biszkopt przekroić na pół, można nasączyć, przełożyć połową masy, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć resztę masy. Wierzch polać polewą.

Polecam😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: