RSS Feed

Dwa sposoby na rybę zieloną – a nawet trzy

Składniki

3 mrożone filety z pangi (lub ok. 70 dkg innej ryby)
45 dkg mrożonego szpinaku
dwie mieszanki mrożone z fasolką szparagową, groszkiem, marchewką, brokułąmi, kalafiorem itp.
szczypta czosnku gramulowanego
30 dkg sera żóltego
czubata łyżka masła
sól
przyprawa do ryb

Przygotowanie

Dla cierpliwych:
1. Pangę rozmrozić, pokroić na kawałki (jeden filet na 4 części) lekko posolić i posypać przyprawą do ryb.
2. Szpinak rozmrozić podgrzewając go w garnku, dodać trochę soli i czosnku granulowanego, wymieszać.
3. W naczyniu żaroodpornym (używam okręgłej formy na tartę o średnicy 28 cm) wyłożyć spód szpinakiem. Na to położyć kolejno:
– kawałki ryby
– mieszankę warzywną (może być zamrożona)
– cząstki masła
4. Piec ok. 1,5 – 2 godzin w temp. 180 – 200 stopni. Od czasu do czasu polewać warzywa wydzielającym się sokiem, aby się zanadto nie wysuszyły.
5. Pod koniec pieczenia obłożyć plastrami sera żółtego i zapiec.

Wersja szybsza:
1. Przyprawioną pangę gotować na parze ok. 15- 20 minut.
2. Mieszankę warzywną gotować również na parze, ale niezbyt dlugo. Warzywa muszą być nieco chupkie.
3. Szpinak przyrządzić bez zmian.
4. Ułożyć w formie składniki jak w sposobie pierwszym.
5. Całość zapiec ok. 30 minut
6. Pod koniec ułożyć ser żółty, chwilę zapiekać do rozpuszczenia i zarumienienia.

Wersja dietetyczna:
Przygotowuje się ją w pierwszy lub drugi sposób, ale nie dodajemy ani masła, ani sera żółtego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: