RSS Feed

Makaron pod zieloną drobiowo-brokułową kołderką

Składniki

porcja na 3-4 osoby

– 300 g. makaronu typu „Wstążki długie” (np. z Lubelli),

– 2 duże piersi z kurczaka,
– ok. 250-300g. mrożonych brokuł (mogą być świeże),
– 3/4 szklanki śmietanki 18% wymieszanej z 3 łyżkami mleka,
– 2 łyżki masła,
– 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
– oregano lub bazylia,
– sól, pieprz do smaku,
– kilka łyżek startego sera żółtego

Przygotowanie

Ugotować brokuły w osolonej wodzie do miękkości (tak, aby można je było rozdrobnić widelcem na „papkę”), odstawić.
Rozpuścić masełko i podsmażyć na nim pokrojone w kosteczkę piersi z kurczaka, ewentualnie dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Dodać rozdrobnione widelcem brokuły, zamieszać, a następnie wlać śmietankę. Chwilkę pogotować, doprawić do smaku bazylią lub oregano, na koniec posolić i popieprzyć.

Sosem polać ugotowany makaron, całość posypać startym żółtym serem. Pycha!

Jest to trochę zmieniony przepis, który dostałam kiedyś od mojej kuzynki🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: