RSS Feed

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

75dag ziemniaków
1/2 łyżeczki soli
75dag kwaszonej kapusty
2 średnie jabłka
125ml soku jabłkowego
40 dag wędzonego schabu bez kości
125ml mleka
10dag startego sera gouda
2 łyzki łuskanych ziaren słonecznika

Przygotowanie

Obrać ziemniaki, gotować 20min w osolonej wodzie i odcedzić.Pokroić kwaszoną kapustę.Jabłka obrać ze skórki,zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kwaszoną kapustą.Jabłka i kapustę zalac sokiem jabłkowym i gotować około 15 minut pod przykryciem.Schab pokroić w kostkę.Ziemniaki ugnieść tłuczkiem, dodać mleko i połowę startego sera.Doprawić do smaku solą. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać warstwami kapustę, schab, ziemniaki, tak aby ziemniaki stanowiły górną warstwę.Potrawę posypać łuskanymi ziarnami słónecznika i pozostałym startym serem.Piec 45min w temperaturze 175 stopni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: