RSS Feed

Babka piaskowa eska

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jaj
stopiona kostka masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu waniliowego
2 Lyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao

Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem, aż masa podwoi swoją objętość. Dodac oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.Nadal mieszając dodawac stopniowo stopione, ostudzone masło lub margarynę, cukier waniliowy i aromat.Ciasto podzielic na dwie części, do jednej dodac kakao.Do formy babkowej wlewać na przemian po kilka łyżek ciasta jasnego i ciemnego, aż do wyczerpania zapasów. Piec ok.30-35min w temp 170 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: