RSS Feed

Ciasto cytrynowe wg siostry Leonilli

Składniki

4 jaja
1 szklanka cukru
kostka masła 250g
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
2 cytryny
25 dag (1,5 szklanki) cukru pudru
10 dag roztopionego masła

Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem.
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć a następnie przesiać.
Mąkę z proszkiem wsypać do masy z jajek i cukru. Wymieszać
Na końcu dodać roztopione schłodzone masło.
Piec w keksówce w 160 stopniach przez ok. 40 minut.

Polewa: cyrtryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Skórkę, sok z cytryn, cukier puder i roztopione masło dokładnie
wymieszać.
Upieczone ciasto jeszcze gorące ponakłuwać gęsto widelcem i
polać polewą.
Poczekać parę godzin aż polewa wsiąknie w ciasto.
Najlepiej zrobić ciasto wieczorem i zajadać się nim
dopiero na drugi dzień.

Ciasto można zrobić w formie do babek i już mamy ozdobę Wielkanocnego stołu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: