RSS Feed

Nugaciki na waflach

Składniki

ok.50 dkg cukru6-7 białek10-15 dkg płynnego mioduok.30 dkg siekanych migdałów,orzechów,kandyzowanych owoców2 duże wafle

Przygotowanie

Cukier wsypać do garnka,postawić na niewielkim ogniu i dolać ok.1/4 szklanki wody.Ugotować syrop.Gdy zacznie się ciągnąć dolać do niego miód i gotować jeszcze ok.2-3 minut.Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając gotowanie wlewać do niego syrop cienkim strumieniem.
Postawić garnego na ogniu i dalej ubijać aż piana zacznie się
" rwać". Zdjęć z ognia i dalej ubihać do wystygniecia.
Chłodna piane wymieszać z bakaliami i rozsmarować na waflu ułożonym na prostej powierzchni i wyrównać.Przykryć drugim waflem.Gotowy nugacik odstawić na noc do lodówki,po czym kroić na dowolne kawałki.

Znalazłom kiedyś ten przepis w jakiejś gazecie i i od tamtej pory robię go często również z czekoladą.
Nam smakuje jeszcze polany gotową polewą czekoladową ciemną bądż białą.
POLECAM !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: