RSS Feed

Rolmopsy z opiekanych śledzi z ogórkiem

Składniki

1 kg filetów ze śledzi zielonych świezych
mąka
sól
pieprz
olej
ogórki konserwowe
wykałaczki

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 duża cebula
ziele angielskie
liście laurowe
sól
cukier do smaku

Przygotowanie

Filety opłukać posolić, oproszyc pieprzem najlepiej odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia zagotować wodę dodając cebulę pokrojoną w piórka, ziele, liście laurowe, ocet, sól i cukier do smaku. Ostudzić. Pojedyńcze filety obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Ostudzić. górki konserowe pokroic na ćwiartki. Usmażone układać na desce, na kazdy płat polożyć kawałek ogórka, zwinać w rulon jak rolmopsa i spiąć wykałaczką. Wszytkie rolmopsy ułozyc w misce i zalać ostudzoną zalewą. Do zalewy można wlać trochę przysmażonej oliwy ze smażonych śledzi. Wpływa to na kolor i smak potrawy. Rolmopsy zostawiamy na noc w lodówce aby sie smak przegryzł. Wyjmujemy odcedzając z zalewy i podajemy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: