RSS Feed

Szarlotka z budyniem. Pycha:)

Składniki

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżeczki octu
1 margaryna
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na budyń:

1 litr mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szklanki cukru

+ kilogram najlepiej kwaśnych twardych jabłek

Przygotowanie

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść:) Po czym rozłożyć na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem. Trochę ciasta można zostawić na wierzch szarlotki.

Na ciasto wykładamy pokrojone w grubsze plastry jabłka i wylewamy gorący budyń.
Na sam wierzch kładziemy paseczki z odłożonego wcześniej ciasta.

Wszystko pieczemy 40-45 minut. Temp. 180oC.

Po upieczeniu i wystygnięciu, posypujemy cukrem pudrem:)

SMACZNEGO!!!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: