RSS Feed

Rogaliki drożdżowe mojej babci

Składniki

1 kg. maki5 dag. drozdży2 łyżki cykrukostka palmycukier waniliowy4-5 jajek1,5 szkl mleka

Przygotowanie

Podgrzać lekko mleko,wrzucić do tego 2 czubate łyżki mąki i łyżkę cukru.Rozdrobić w palcach surowe drożdże i razprowadzić z tym.Gdy wyrośnie wrzucić cukier,resztę przesianej mąki, żółtka i roztopoioną,letnia margarynę.Wyrobić ręka.Przełożyć ciasto do siatki zawiazanej lużno(może być ścierka.Wrzucić do zimnej wody.Poczekać aż wypłynie,lekkie.Przełożyć do miski,obsypać maka stolnice i cienko rozwałkowywać ciasto.Formować w trójkaty badz kwadraty,wypełniać ulubionym farszem(powidła,mięsny…)Przed wstawieniem do rozgrzanego piekarnika posmarować białkiem,piec az się zrumienią.
objaśnienia:
to przepis mojej babci i te rogaliki sa wprost pyszniutkie z powidłami domowej roboty ale ciasto nadaje sie też na farsz np. z kapusty i grzybów(moja babcia zawsze robiła je w róznych wersjach na święta)
bardzo ważne jest dobrze rozwałkowac ciasto bo one jeszcze w piekarniku rosną(wiem że to może być ciężkie ale musi byc naprawde cieniutkie-ale za to jaki efekt!)

życze wszystkim smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: