RSS Feed

Zupa jarzynowa wg Różyczki

Składniki

• 40 dkg chudych żeberek wieprzowych(jak ktoś lubi może być udko z kurczaka
• 1 duża marchewka
• 6-7 ziemnaczków lub wg uznania
• kawałek pietruszki
• kawałek selera
• 1/2 pora
• kila różyczek kalafiora
• kawałek kapusty
• 20 dkg fasolki szparagowej
• 2 kawałki maggi lub 2 gałązki naci z selera
• 1 szklanka groszku zielonego(może być mrożony lub z puszki)
• 1 kwaśna śmietana 18% do zup 200g
• vegeta
• listek laurowy
•sól, pieprz do smaku

szklanka= 250 ml

Przygotowanie

Żeberka umyć,zalać wodą,dodać listek laurowy,vegetę,i ugotować.
Ugotowane żeberka,obrać od kości,pokroić w kawałki.
Do gotującego wywaru, dodać wszystkie warzywa,(selera dałam w kawałku bo miałam mrożonego) ziemniaki,pokrojone w kostkę,marchewkę, pietruszkę startą na tarce,kalafior w różyczkach,pokrojoną kapustę,fasolkę szparagową,pora ,część koperku zostawiamy na koniec.(jeżeli mamy groszek z puszki, dodajemy pod koniec gotowania)
Gdy warzywa są miękkie,wrzucić obrane mięsko,i jeszcze chwilkę pogotować.
Śmietanę roztrzepać w garnuszku,wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać,wszystko wlać do zupy.wymieszać,na koniec wsypać resztę koperku.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: