RSS Feed

Masa makowa do długiego przechowywania

Składniki

Przygotowywuję mak według moich przepisów

http://www.wielkiezarcie.com/recipe28762.html

lub

http://www.wielkiezarcie.com/recipe30173.html

Przygotowanie

Mak wkładam do dużych słoików typu twist, ugniatając dobrze. Później słoiki zagotowywuję, tzn. wstawiam do dużego garczka z zimna wodą i wstawiam na gaz. Od momentu zagotowania w lekko bulgoczącej wodzie, gotuję 18-20 minut. Słoiki przechowuję w lodówce. Chociaż w tym roku z powodu upału i braku miejsca w lodówce, słoiki z makiem od lata stały w szafce w kuchni i przechowały się dobrze. Masa makowa tak przygotowana jest gęsta i zwarta.
Po otworzeniu maku, dodaję w zależności od tego do czego ma być użyty, albo roztopione masło i ciut miodu – to do nadzienia do pierogów, albo jajka do placka wigilijnego i też troszkę miodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: