RSS Feed

Bakaliowy sernik

Składniki

Kruche ciasto:
– 1 i 1/3 szklanki mąki
– 10 dag masła
– 3 łyżki cukru
– jajko
– szczypta soli

Masa serowa:
– 70 dag twarogu (u mnie z wiaderka)
– 3 jajka
– 2/3 szklanki cukru
– szklanka śmietany 18%
– tabliczka gorzkiej czekolady
– po torebce budyniu waniliowego i czekoladowego (użyłam z cukrem)
– 20 dag posiekanych bakalii
– po tabliczce białej i deserowej czekolady

Przygotowanie

Kruche ciasto: Masło posiekać, zagnieść z mąką, cukrem, jajkami i solą. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze (24×34 cm – może być mniejsza). Ponakłuwać widelcem. Piec 12 minut w temp. 185st.
Masa serowa: Twaróg zmiksować ze śmietaną, żółtkami i cukrem. Dodać bakalie i ubitą z białek pianę, delikatnie połączyć. Masę podzielić na pół. Jedną część wymieszać ze stopioną, ostudzoną gorzką czekoladą i budyniem czekoladowym, drugą z budyniem waniliowym.
Obie masy układać na przemian na podpieczonym spodzie. Lekko zamieszać widelcem. Piec godzinę w temp. 160st. Wierzch polać stopionymi czekoladami (deserową i białą).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: