RSS Feed

Paszteciki Ani

Składniki

WYBORNE PASZTECIKI:
2 szklanki mąk
5 dag świeżych drożdży
1 jajo
1/2 kostki margaryny
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki śmietany 22%
1 żółtko

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą, cukrem. Dodać pokruszone drożdże i posiekać z margaryną.
Wbić jajo, wlać śmietanę, zagnieść ciasto.
Rozwałkować je na grubość 0,5 cm.
Szklanką wyciąć krążki, napełnić je dowolnym farszem, zlepić
brzegi, odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Można posypać sezamem lub kminkiem.Piec na złoty kolor w temperaturze 180

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: