RSS Feed

Pierożki jagodowe

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
4dag drożdży
2 jaja
3 łyzki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny

jagody (świeże, mrożone lub zaprawione i odsączone od soku)
łyżka tartej bułki
cukier do jagód do smaku
białko do smarowania pierożków
gruby cukier do posypania pierożków

Przygotowanie

Składniki ciasta włozyć do miski razem z pokruszonymi drożdżami i stopionym ciepłym tłuszczem. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym mniejscu do wyrośnięcia. Następnie wyrosnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. dzielimy na kwadraty o boku 8-10 cm. Na każdym kwadracie, na środku układamy jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą. Rogi kwadratu zlepiamy na wierzchołku.
Pierożki kładziemy na wyłożonej papierem do poieczenia blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy je rozbitym białkiem i sypiemy grubo cukrem. Piec w średnio gorąco piekarniku około 30 min (aż się zarumienią). Ja piekłam w 1700. Jak bedziemy układać je na blaszy to w dużych odstępach bo jeszcze urosną.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: