RSS Feed

zupa cebulowa- zapiekana najlatwiejsza

Składniki

125 dkg cebuli (2-3 bardzo duze cebule)
80 g margaryny( 2 lyzki)
2 lyzka maki
50 g sera tartego gruyere (moze byc inny ale ma byc ostry)
1 maly kieliszek wina bialego lub madery
1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze
1 1/2 l bulionu drobiowego
sol, pieprz

Przygotowanie

Cebule przekroic na pol i pokroic w cienkie plastry. Na margaryne posmazyc cebule dodac make, mieszac az lekko zbrazowieje na koniec dodac kieliszek wina. W szybkowarze zagotowac bulion, dodac cebule, zamknac szczelnie i gotowac 10 min.
Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory az sie lekko zarumieni ser.
Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: