RSS Feed

gołąbki z papryką

Składniki

główka kapusty włoskiej (karbowanej)
1 kg ryżu
kostka margaryny
2 kg papryki kolorowej (może być jednokolorowa)
2 duże pęczki natki pietruszki
1 kg cebuli
jajko
przyprawy
łyżeczka maggi

Przygotowanie

Zaparzyć ryż na bardzo gęsto – ja to robię tak:

wsypuje równomiernie ryż do dużego garnka, zalewam wodą do wysokości 1,5 cm nad poziom ryżu (lub wg zasady 1 warstwa ryżu 1 warstwa wody), dodaję pół kostki margaryny i łyżeczkę soli. Gdy zacznie sie gotować zmniejszam ogień do minimum. Gotuję pod przykryciem co jakiś czas mieszam żeby nie przywarł. Gdy zacznie brakować wody wyłączam i zostawiam pod przykryciem – ryż sam się zaparzy.

Zaparzyć kapustę, nie za długo, zeby tylko liście sie oddzieliły

pokroić cebulę i paprykę w drobna kostę

w drugim garnku podsmażyc cebule na pozostałej margarynie, jak sie zarumieni dodać paprykę i dusić aż soki odparują, pod koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać

w tej chwili ryż powinien byc już gotowy. Dodac do niego paprykę, doprawić i wymieszać. Jak ostygnie do farszu dodać jajko.

Z liści kapusty ściąć nerwy. Zawijać gołąbki zaczynając od części najcieńszej. Układac ściśle w garnku, zalać wodą i wlać 1 łyżeczkę maggi. Gotowac ok 20 minut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: