RSS Feed

Lekka sałatka makaronowa

Składniki

1 i 1/2 szkl.makaronu (małych muszelek, świderków lub rurek),
20 dag szynki wiejskiej,
ogórek kiszony (w sezonie lepszy jest małosolny),
pół szkl.startego żółtego sera, np gouda,
dwie łyżki świeżego koperku,
łyżeczka ziół prowansalskich(ale niekoniecznie),
diwe łyżki majonezu (najlepszy kielecki),
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić,
szynkę pokroić w dość dużą kostkę,
ogórek pokroić w kostkę,
ser utrzeć na tarce na dużych okach,
składniki wymieszać z majonezem i ziołami, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: