RSS Feed

Szpinak z soczewicą

Składniki

szklanka soczewicy
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 cebule
3-4 łyżki oliwy
2 łyzki gęstej smietany
pieprz, sół, czosnek

Przygotowanie

soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak aby było jej około 2 cm ponad poziom soczewicy. Nie solimy! Gorujemy pod przykryciem, kiedy jest juz prawie miekka, mieszajac odparowywujemy pozostała wode. W miedzy czasie odmrażamy szpinak.
Kroimy cebule w kostkę i dusimy w garnku na oliwie. Kiedy cebula jest gotowa dodajemy soczewice, szpinak i mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy, soli, pieprzymy i dodajemy czosnek wg uznania.
Najlepiej smakuje z zmieniakami gniecionymi z masełkiem i jajkiem albo z samym jajkiem🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: