RSS Feed

paella wedlug Anity

Składniki

1 lyzka oliwy z oliwek
1 duza cebula, posiekana
1 czerwona papryka pokrojona w cieniutkie pasemka
3 zabki czosnku, roztarte
2 lyzeczki ostrej zmielonej papryki
1 lyzeczka pieprzu cayenne
400g ugotowanego ryzu (na pol twardo)
200ml bialego wytrawnego wina
600ml wywary-bulionu z warzyw lub rybnego
2 lyzeczki przecieru pomidorowego
2 szczypty szafranu
500g owocow morza (krewetki, malze, raczki to moja ulubiona wersja)
400g posiekanych pomidorow z puszki lub 200g duzych pomidorow bez skorki i posiekanych
4 duze szczypty natki pietruszki do dekoracji
4 limonki
sol ,pieprz czarny

Przygotowanie

Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, cebule i papryke lekko przysmazyc, nastepnie 3-4 minuty nawolnym ogniu obsmazac az do zmiekczenia.
Dodac papryke mielona i pieprz cayenne i smazyc przez ok 1min. Dodac ryz i wino- dusic tak dlugo az ryz wchlonie je w calosci.
Bulion goracy wymieszac z przecierem i szafranem odstawic na chwilke (szafran zmieknie i "otworzy na ladny smak"). Pochwili dodac do ryzu na patelni i doprowadzic do wrzenia, dodaj pomidory.
Dus 25-30min.Na 7 min przed koncem dodaj owoce morza.
Dopraw potrawe sola i zwyklym czarnym pieprzem do smaku. posyp natka podawaj z cwiartkami limonkami ( potrawa musi byc skropionasokiem z limonek! Kazdy sam wybiera dla siebie ilosc limonek jaka zuzywa do paella).
Smacznego! Potrawa znika w mgnieniu oka i jest doskonala na obiad z przyjaciolmi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: