RSS Feed

Ziemniaki ala krokiety

Składniki

3 kg ziemniaków
1 paczka wafli
4 jajka
1/4 kostki masła zwierzęcego
sól
bułka tarta
olej
opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i koperek

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i przyprawę do ziemniaków, tłuczemy.
Następnie bierzemy jeden płatek wafla wykładamy jedną część gorących ziemniaków (ważne!!!) na grubość około 1 cm i zwijamy po krótszym boku. Robimy tak z pozostałymi waflami i ziemniakami. Następnie rolady kroimy na plasterki grubości oloło 2 cm. Obtaczamy w jajku z koperkiem, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.
Można je podawać do obiadu zamiast ziemniaków, z sosem i surówką, można w środek zawinąć oprócz ziemniaków np. parówkę. Można wymyślić naprawdę wiele opcji tej potrawy.
Życzę smacznego !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: