RSS Feed

Moja ulubiona sałatka grzybowa

Składniki

grzyby – ok.3 kg. ( aby po ugotowaniu było 1,5 l.)
8 cebul
3 łyżki oleju (ok.40g.)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok.45g.)

ZALEWA

5-8 łyżek cukru (ok.85g.)
10 łyżek octu (ok.130g.)
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
10 listków laurowych
1 szkl. oliwy (250ml.)
1 szkl. wody (250ml.)

Przygotowanie

– Grzyby obrać, opłukać i pokroić na drobne kawałki.
– Gotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
– 8 cebul usmażyć na 3 łyżkach oleju ( zeszklić ) i dodać koncentrat pomidorowy.
– Zagotować zalewę ze wszystkich składników.
– Do zagotowanej zalewy wkładamy grzyby i cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.
– Zostawiamy na 24 godziny, po czym pasteryzujemy w słoiczkach.

Polecam spróbować, bardzo ciekawie smakuje, a można do niej zużyć te nie “najpiękniejsze” okazy grzybów.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: