RSS Feed

Sos jabłkowy na ciepło

Składniki

– 1 szklanka soku z jabłek, swiezo wycisnietego*
– 1/2 szklanki cukru krysztalu
– 1 lyzeczka cynamonu, sproszkowanego
– 1 lyzka soku z cytryny
– 1 lyzka maki ziemniaczanej

– 2 lyzki masla

* ma to byc sok taki ciemny, gesty, nieoczyszczony – nie ten typu Tymbark

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy sok z jabłek i cytryny, dodajemy cynamon i make i dokladnie mieszamy tak, aby nie bylo grudek. Calosc podgrzewamy mieszajac co jakis czas. Kiedy zagotuje sie, odstawiamy i dodajemy maslo. Mieszamy. Sos jest gotowy do podania.

Sos ma wspanialy smak i aromat. Szybko i latwo sie go przygotowuje. A zastosowanie ma uniwersalne: do pampuchow, gofrow, nalesnikow, pancakes, racuszkow, placuszkow oraz wszelkiego rodzaju deserow.

Goraco polecam i zachecam do wyprobowania – od razu zrobcie podwojna porcje, poniewaz znika blyskawicznie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: