RSS Feed

Babka cytrynowa lub cytrynowo szafranowa

Składniki

250 g mąki tortowej,
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
4 jaja,
200-250g cukru pudru,
1 opak. (16 g) cukru waniliowego,
1 średniej wielkości cytryna,
250 g masła roślinnego,

oraz:
odrobina szafranu – niekoniecznie,
50 ml ciepłej wody,
tłuszcz do formy,

Do dekoracji :
lukier – zrobiony wg swojego sprawdzonego przepisu
lub wg mojego przeopisu na lukier waniliowy http://www.wielkieżarcie.com/recipe66468.html,
czyli:
20 dag cukru pudru,
2 białka kurzych jaj,
16 g (1 opak.) cukru waniliowego,
i ew. odrobina (4-5 kropli ) spirytusu
mozna również posypać babkę słodkim kakao i cukrem pudrem

Przygotowanie

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny). Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami. Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem.
Piec ok. godziny w temperaturze 200°C.

Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szczyptę szafranu.

Przygotowanie szafranu:
Namoczyć szafran w 50 ml ciepłej wody, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta. Upieczoną babkę można polukrować lub udekorować cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem i lekko słodkim kakao).

Lukier: Utrzeć cukier puder z białkami nagłafką masę, dodać sok z cytryny (można również dodać kilka kropli spirytusu), i cukier wanilowy. Dokładnie całość wymieszać.

Rozsmarowywać nożem maczanym w gorącej wodzie na babkach, mazurkach, ciastach, plackach, tortach, czy piernikach.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: