RSS Feed

pyszny deser

Składniki

1 Beza .
150 g Owoców karmelizowanych
30 g Bitej śmietany

Beza:
3 Białka
1,5 łyżeczki Mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki Octu winnego
Szczypta soli
Cukier – 180 g
Karmelizowane owoce:
50g Mango b/s skóry
150 g Banan -(odkroić końcówki, wyporcjować na 4 podłużne części)
20 g Masła
50 g Cukru

Winiak 50g

Sok pomarańczowy – 20 g

Przygotowanie

Beza: Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli i cukru, na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i octem winnym. Formować bezy, piec w temp. 180 st. C tak, aby były w środku surowe. Karmelizowane owoce: Masło sklarować, dodać cukier, skarmelizować, dodać owoce, polać winiakiem, trochę odparować, następnie podlać sokiem z pomarańcza i ponownie odparować. Całość: Skarmelizowane owoce wyłożyć w głębokim talerzu w formie gwiazdy, na całość ułożyć bezę, udekorować bitą śmietaną. DESER CZEKOLADOWY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: