RSS Feed

Najprostszy omlet ze szpiankiem

Składniki

2 porcje:
1/2 paczki mrozonego szpinaku
2 zabki czosnku
sol,pieprz
5 jajek
oliwa

Przygotowanie

a patelni z odrobina oliwy rozmrazamy szpinak. Dusimy az cala woda odparuje a szpinak bedzie miekki. Wtedy szpinak solimy,pieprzymy i dodajemy rozgnieciony czosnek. Dusimy jeszce jakies 5 minut.

W szklance musimy bardzo dokladnie roztrzepac jajka (powinny podwoic swoja objetosc), dodajemy sol i pieprz. Na rozgrzana patelnie z oliwa wlewamy polowe jajek i smazymy omlety (tak jak nalesniki)- z 4-5 jajek wyjada 2 sredniej grubosci.
Przekladamy omlet na talerz, na wierzchu rozkladamy szpinak, i skladamy go na pol (ewentualnie zwijamy w rulonik).
Opcjonalnie mozna omlet posypac startym serem i chwile zapiekac w piekarniku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: