RSS Feed

Łosoś Hikoku

Składniki

2 łyżku posiekanego imbiru

filet z łososia

sos sojowy

sos teryiaki

imbir marynowany

Przygotowanie

Jest to przepis na porcję dla dwóch dużych lub trzech małych osób .

Należy wymieszać nieco sosu teriyaki z połową posiekanego, świeżego imbiru (można dodać trochę sosu sojowego by było bardziej słono). Otrzymaną marynatę można pozostawić na pewien czas, żeby się “przegryzła”.

Łososia wkładamy do blaszki (np wyłożonej folią i polanej odrobiną oleju) i polewamy go marynatą imbirową.

Pieczemy ok. pół godziny pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie.

Dobrym dodatkiem jest sos do polewania łososia podawany na zimno. wykonuje się go w następujący sposób:

należy zmiksować marynowany imbir, drugą połowę świeżego imbiru, sos sojowy i sos teriyaki

Łosoś Hikoku świetnie smakuje ze świeżym, białym pieczywem lub z ryżem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: