RSS Feed

chlebek

Składniki

◊ 25 dag maki żytniej
◊ 25 dag mąki pszennej
◊ 1 jajko
◊ 200 ml mleka + 120 ml wody
◊ 6-7 dag drożdży
◊ 1 łyżeczka soli
◊ 1 łyżka cukru
◊ 150 Gramów dodatków (płatki owsiane, otręby, siemię lniane, słonecznki, dynia, kninek, drobno pokrojona śliwka)

Przygotowanie

Rozpocząć od zrobienia zaczynu: drożdże, cukier i sól rozetrzeć w misce, dolać ciepły płyn, rozmieszać i dosypywać tyle maki, żeby powstała konsystencja śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dosypać reszte maki i dodatki oraz wbić jajko. Ugniatać do momentu uzyskania elastycznej masy, podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Ciasto wsadzić do natłuszczonej foremki obsypanej płatkami owsianymi i piec ok 50 minut 1 1800C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: