RSS Feed

Krupnik na jesienne dni

Składniki

50 dag mielonego mięsa drobiowego lub chudego wieprzowego
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 cebula + 1 cebula do zupy
1 gałązka lubczyku lub 1 gałązka naci selera
kawałek pora
kawałek selera
duża marchewka
kilka ziemniaków
listek laurowy
ziele angielskie
kawałeczek kapusty włoskiej
5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej
só, pieprz
natka z pietruszki lub koperek
1/4 szklanki wody do masy mięsnej
3 litry wody

Przygotowanie

Kaszę umyć, zalać wodą, gotować około 10 min. Dodać pokrojonego w talarki pora, cebulę, kapustę, startą na tarce marchew, pietruszkę i selera.
Następnie dodać ziemniaki, lubczyk lub liście selera oraz pozostałe przyprawy. Wszystko gotować do miękkości.
Mielone mięso połączyć z pokrojoną drobniutko cebulą, jajkiem, bułką tartą,
pieprzem i solą, oraz ¼ szklanki wody. Wyrobić masę, formować malutkie pulpeciki, wrzucać na gotujacą zupę, gotować około 10 – 12 min. Gdy zupa jest gotowa, doprawić solą, pieprzem, posypać koprem lub natką pietruszki.
Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: