RSS Feed

Malinowe kwadraciki

Składniki

Ciasto:

* 1 szklanka mąki tortowej, (*)
* 125 – 130 g masła
* 3 – 4 łyżki cukru pudru,
* szczypta soli

Masa malinowa:

* 3/4 szklanki przetartych malin (nie może być pestek) (**)
* sok z 1 dużej cytryny
* 3/4 – 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki tortowej.
* opcjonalnie, można dodać skórkę otartą z cytryny

(*) Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml

(**) Najwygodniej maliny jest przetrzeć przez drobne sito, za pomocą przystawki (taka nasadka) do zwykłego ręcznego miksera. Żadna pestka nie ma szans

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta należy posiekać na kruszonkę, którą należy wysypać na dno foremki 25×21, lekko ugnieść dłonią i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć i wystudzić, a w tym czasie zrobić masę malinową:
Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać (ja robiłam to trzepaczką rózgową) i wylać na podpieczony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut.

Wystudzić i schłodzić w lodówce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: