RSS Feed

paluchy ziemniaczane na obiadek

Składniki

1,20 kg ziemniakow2dkg tluszczu5dkg cebuli2jaja5dkg maki6dkg tartej bulkiolej do smazeniapieprzsol
SOS CZOSNKOWY:
2 zabki czosnkumajonez lub jogurt naturalny
smietanasol i pieprz

Przygotowanie

ziemniaki ugotowac i zostawic do ostudzenia(najlepiej zrobic to dzien wczesniej zeby byly suche),przepuscic przez maszynke(ja po prostu rozdziabiam je takim ala tluczkiem to wyglada mniej wiecej tak ze jest kolko w dziurami i dluga raczka nie wiem szczerze mowiac jak to sie nazywa:)cebulke zrumienic na tluszczudodac wszytskie skladniki do ziemniakow,wylozyc na stolniceprzygotowac sobie w miseczce obok bulke tartanabierac rekka troche ciasta maczac w bulce tartej formowac takie paluchy i klasc na rozgrzany olej(jezeli ciasto bedzie sie lepic to nasmarujcie sobie rece bulka i sypcie jej tyle zeby nie przyklejali sie do rak)smazyc z obu stron az do zarumienieniaprzyrzadzic sos:zabki czosnku przecisna przez praske,dodac ze 2 lyzki majonezu lub pol jogurtu takiego duzego,dodac na oko 1/4 szkl smietany i przyprawic.Starannie wymieszac wszystko i wlozyc na chwile do lodowkigotowe paluchy podawac na cieplo z sosemPYCHA PYCHA PYCHA,SPOKOJNIE MOGA ZASTAPIC CALY OBIAD ALE MOZNA JE ZROBIC Z POLOWY PORCJI JAKO DODATEK NP DO MIESA,SA SUPER Z KAZZYM SOSEM,MOZNA JE PODAC Z KOPERKOWYM CZYLI CZSNEK ZASTEPUJEMY KOPERKIEM ALBO JAKIM CHCECIE,BARDZO POLECAM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: